Erre talán nem is gondoltál - Egyes mindennapi ételek, amelyeket rendszeresen fogyasztasz, vesekő kialakulásához vezethetnek.
Vannak olyan ételek, amelyek első pillantásra egészséges választásoknak tűnnek, azonban ha mértéktelenül fogyasztod őket, komoly következményekkel járhatnak. A vesekövek kialakulásában nem csupán a genetikai hajlam játszik szerepet, hanem az is, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Ha nem vigyázol, a látszólag ártalmatlan falatok végül elviselhetetlen fájdalomhoz vezethetnek.
A vesekő rendkívül kellemetlen tud lenni, olyan rohamszerű, erős fájdalmat okoz, amitől egész biztos, hogy a falat kaparod. Ha soha nem szeretnéd megtapasztalni ezt az érzést, akkor csupán apró változtatásokra van szükség, méghozzá abban, hogy mi kerül a tányérodra.
A vesekő garantált, ha túl sok húst eszel
A vesekő egészen biztos, hogy kialakul, ha rengeteg állati eredetű fehérjét pakolsz a tányérodra, onnan pedig a pocakodba. A sok hús, belsőség, feldolgozott húskészítmények hihetetlenül megemeli a szervezeted purin szintjét, melynek lebomlásából húgysav keletkezik, ami növeli a húgysav típusú vesekő kialakulásának esélyét.
Mértékkel segít a gyógyulásban, de ha túlzásba viszed, könnyen ártalmassá válhat.
Az oxalátokban gazdag ételek, mint a spenót, mandula, édesburgonya, sóska vagy szója, alapvetően tápláló és egészséges választások. Ugyanakkor, ha hajlamos vagy a vesekő kialakulására, érdemes ezeket a finomságokat mértékkel élvezni. Ezen élelmiszerek magas oxaláttartalmuk miatt növelhetik a vizelet kalcium-oxalát szintjét, ami a vesekövek leggyakoribb típusához vezethet. Tehát, ha szeretnéd megőrizni veséid egészségét, a mértékletesség kulcsfontosságú lehet.
Nem szükséges túlzásba vinni.
A túlzásba vitt nátriumbevitel vagyis a sós és feldolgozott ételek, megnövelik a vizelettel kiválasztott kalcium mennyiségét, ami kedvez a kalciumtartalmú kövek képződésének.
Legyél körültekintő a cukor használatával!
A túlzott mennyiségű hozzáadott cukor és finomított szénhidrát bevitele fokozhatja a vizelet húgysav- és kalciumkiválasztását, ami hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához.
Elképzelhető, hogy a formád számára kedvező hatással bír, de a veséidre nézve nem biztos, hogy ugyanez a helyzet.
Az üdítőitalokban vagy diétás finomságokban található mesterséges édesítőszerek fogyasztása csökkentik a veséd teljesítményét, és ezért kevésbé tudja kiszűrni azokat a dolgokat - mint például a húgysavat, a kalciumot és az oxalátokat -, amelyek vesekövet okoznak.


