A kutatók nemrégiben sikeresen megdöntöttek egy régóta elterjedt tévhitet a magvakkal és diófélékkel kapcsolatban.


Hosszú idő óta elterjedt tévhit dőlt meg a legújabb kutatásoknak köszönhetően: a szakértők felfedték, hogy a különböző diófélék és olajos magvak nemcsak hogy nem okoznak problémát a vastagbélben, hanem éppen ellenkezőleg, segítenek csökkenteni a gyulladt dudorok, azaz divertikulitisz kialakulásának kockázatát.

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a diófélék, a magvak és a kukorica fogyasztása nem jár együtt a divertikulitisz kockázatával a nőknél. Ezzel a kutatók egy régóta terjedő tévhitet oszlattak el.

A Health azt írja, ezekről az aprócska nassolnivalókról korábban azt feltételezték, hogy kisebb dudorokat hoznak létre a vastagbélben, ezek begyulladnak és ezáltal károsítják a bélfalat, hasi fájdalmat, lázat és a bélműködés megváltozását okozva. Korábban már kiderült, hogy a férfiak esetében semmilyen összefüggést nem találtak az élelmiszerek és a divertikulitisz kialakulása között, most pedig kiderült, ugyanez a helyzet a nők esetében is.

"A divertikulitiszben szenvedők hosszú évekig elkerülték ezeket az élelmiszereket a tévhit következtében. Sokan problémásnak ítélték meg őket, arra hivatkozva, hogy a kis részecskék megrekedhetnek a divertikulákban, ezzel gyulladást vagy fertőzést idézve elő" - osztotta meg Sandhya Shukla háziorvos.

A legfrissebb kutatás során a szakemberek kizárólag női résztvevőkre összpontosítottak, összesen 29 ezer, 35 és 74 év közötti alany bevonásával. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, amelyekben részletesen bemutatták étkezési szokásaikat 2003 és 2009 között, majd ezt követően kétévente egészen 2022-ig. Az elemzés eredményeként kiderült, hogy azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak dióféléket, magvakat vagy magokat tartalmazó gyümölcsöket – akár jelentős mennyiségben is –, nem mutattak magasabb kockázatot a divertikulitisz kialakulására, mint azok, akik ritkábban étkeztek ezekből az ételekből. A kutatás során nem találtak összefüggést a diófélék és magvak fogyasztása, valamint a divertikulitisz miatt szükséges operációk vagy kórházi kezelések között.

Bár a diófélék, magvak és kukorica nem tartoznak a tiltott élelmiszerek közé, sok más, általánosabb étrendi és életmódbeli tényező jelentős hatással lehet a divertikulitisz megjelenésére. Ezen túlmenően a menopauza, valamint a menopauza alatt alkalmazott hormonterápia szintén fokozza a betegség kockázatát. Szakértők megfigyelték, hogy

Egy másik kutatás során arra derült fény, hogy az egészséges táplálkozási módok, mint például a mediterrán vagy a DASH diéta, jelentősen csökkenthetik a divertikulitisz kialakulásának kockázatát. "A mediterrán étrend gazdag különböző növényi alapú ételekben, amelyeknek a hatékonysága a kockázat csökkentésében már tudományosan bizonyított" - mondta Kim Kulp, a Gut Health Connection alapítója. "A bőséges gyümölcs-, zöldség-, teljes kiőrlésű gabona-, dió-, mag- és hüvelyesfogyasztás tápláló közeget biztosít a jótékony bélbaktériumok számára, melyek segítenek megóvni a bélfalat a divertikulitiszhez vezető gyulladásoktól."

Hozzátette, a rostok szintén rendkívül fontos szerepet játszanak a bélmikrobióm egészségének fenntartásában, ezért minél többet fogyasztunk ebből a tápanyagból, annál kisebb a divertikulitisz kockázata.

Related posts