Rábagyarmat varázslatos családi napot és izgalmas főzőversenyt tartott, ahol a közösség tagjai együtt ünnepelték a hagyományokat és a gasztronómiai élményeket.

Rábagyarmat hétvégéje igazi ünnep volt, ahol a gondos előkészületek és a precíz szervezés adták az alapot. A jókedv és a mosolygós közösség mindenkit magával ragadott, a vidámság pedig szinte tapintható volt a levegőben. És természetesen, az ízletes, falatnyi finomságok sem maradhattak el – ezek tették igazán felejthetetlenné ezt a különleges alkalmat.
Rábagyarmat Község Önkormányzata a Rábagyarmat Jövőjéért Egyesülettel karöltve rendezte meg az idei falunapot és főzőversenyt, amelyre az önkormányzat anyagi támogatásával is készült. Az esemény megnyitóját Nagy Anita, az egyesület elnöke tartotta, aki örömmel számolt be a rendezvény sikeréről. Az idei főzőverseny iránti érdeklődés igazán figyelemre méltó volt, hiszen tizenhét csapat indult a versengésben, ami remek hangulatot teremtett. "Ez már a harmadik év, hogy az egyesület megszervezi a főzőversenyt, és célunk, hogy ezt a szép hagyományt a jövőben is ápoljuk" - osztotta meg velünk Nagy Anita.
Rábagyarmaton a legfinomabb ételeket a helyi gasztronómák készítik. Az igazi ínycsiklandó falatok mögött sokszor a helyi hagyományok és családi receptek állnak. A település lakói közül többen ismertek a kiváló főzőtehetségükről, akik nemcsak a hétköznapi étkezések során varázsolnak ízeket, hanem a helyi rendezvényeken is megmutatják tudásukat. Az igazi kulináris élményhez sokszor az is hozzájárul, hogy a friss, helyben beszerzett alapanyagokat használják fel, így minden falat egy kis ízelítőt nyújt a vidéki élet ízvilágából.
Felfedtük a győztesek ranglistáját is! A három legkiemelkedőbb résztvevő, akik díjat nyertek, a következők:
Harmadik helyezést ért el a Tuti Főzde N&P versenyén a cigánypecsenyés prószapáros, amely két megyét ölel össze egyetlen ínycsiklandó fogásban.
ZsolTimi a második helyezést érte el a versenyen, ahol a Borsodi stílusú babgulyása tette igazán emlékezetessé a teljesítményét.
Míg a képzeletbeli dobogó csúcsára a Mi Hárman nevű formáció emelkedett, egy ínycsiklandó csülkös babgulyással tálalva, amely egy friss cipóban pompázott.
Jól jellemzi a sokszínű felhozatalt és fantáziadús csapatokat, hogy az ételek közt akadt még pincepörkölt, lucskos káposzta, baboskáposzta, csülkös körömpölkölt és ricset is. Mint megtudtuk, ez utóbbi egy sólethez hasonló, de annál könnyebb és sokoldalúbb fogás.
Szórakozás és közösség
A délutáni falunapot Laczó András, a község polgármestere nyitotta meg. A fellépők voltak többek közt a Batyi Fusion együttes, Jurina Bea &Szilinyi Arnold és a Rábagyarmati Szenior Tánccsoport is. A kicsiket-nagyokat a délután folyamán légvár, arcfestés, kézműves foglalkozás várta, de természetesen akadtak finomságok is, mint például a popcorn, vattacukor, főtt kukorica vagy éppen palacsinta. A közösségi ebéd étele a sertéspörkölt volt: zöldborsóval és csirkemájjal tették még gazdagabbá. Este bállal zárult a nap.