Megkezdődött a karácsonyi ellenőrzés – a bejglik és a forralt borok varázslatos világa most különös figyelem alatt áll. Minden falat és korty átvilágításra kerül, hogy a ünnepi ízek tökéletes harmóniáját megőrizzük.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával, a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a Nébih szakembereinek közreműködésével átfogó ellenőrzés-hullámot rendelt el Tállai András parlamenti államtitkár. A november 3-án kezdődő és december végéig zajló hatósági ellenőrzések során a karácsonyi termékekre fókuszálnak.

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el a 2025. november 3. és december 31. közötti időszakra Tállai András parlamenti államtitkár. A karácsonyi termékek ellenőrzése a mai naptól az egész országban zajlik.

Karácsonyi termékek megfelelő minősége a fókuszban

A Nébih a "razzia" témájával kapcsolatban bejelentette, hogy a téli időszakban végzett átfogó ellenőrzések az ünnepi időszakra vonatkozó termékekre és specifikus célterületekre összpontosítanak.

A szakértők főként...

* a frissen feldolgozott sertéshúsok,

Savanyú káposzta: ez a ropogós és ízletes változat a hagyományos ételek között igazi különlegesség. Az erjesztett káposzta gazdag vitaminokban és probiotikumokban, így nemcsak finom, hanem jótékony hatással is van az egészségünkre. Képzelj el egy tál frissen készült savanyú káposztát, melynek aromájában felfedezheted a fűszerek és a természetes savanyúság tökéletes harmóniáját. Akár húsételek kísérőjeként, akár önálló fogásként tálalva, minden falat igazi ízbombának számít!

* bejgli

* és a legnépszerűbb karácsonyi finomságok (szaloncukrok, Mikulás figurák, habkarikák) készítését figyelemmel kísérik.

A karácsonyi vásárok termékeit is kiemelten fogják ellenőrizni

A Nébih bejelentette, hogy az ellenőrök a jégpályákon és a karácsonyi vásárokban árusított forralt borok, karácsonyi puncsok, valamint más alkoholtartalmú italok minőségét és biztonságát is alaposan meg fogják vizsgálni.

A téli ellenőrzések keretében az élőhal-árusítás felügyelete sem elhanyagolható. A friss húsok vonatkozásában különösen fontos a nyomonkövethetőség biztosítása. A vágóhidak és daraboló üzemek vizsgálata során a szakemberek az élelmiszerbiztonságra helyezik a hangsúlyt, különös figyelmet fordítva a higiéniára, a nyomonkövethetőségre és az önellenőrzési folyamatokra - olvasható a hatóság legfrissebb közleményében.

A karácsonyi finomságok, mint például a bejgli és a savanyú káposzta készítése során a minőségellenőrzés nem csupán a korábban említett tényezőkre terjed ki. A folyamat során figyelembe kell venni az alapanyagok frissességét, a higiéniás előírások betartását, valamint a hagyományos receptúrák pontos követését is.

Az adalékanyagokkal kapcsolatban...

* a kötelező jelölési elemek feltüntetésére,

* valamint a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártási dokumentáció előírásainak betartására.

"A csokoládék esetében különösen figyelmet fordítanak a növényi zsírok, mint például a pálmaolaj, és a kakaó szárazanyag-tartalmának vizsgálatára, míg a bejgliknél a dió- és máktöltelék minőségét emelik ki" - nyilatkozta Tállai András államtitkár.

Szigorú szabályok a vásárokban

A Nébih tudatta, a karácsonyi vásárokra és a jégpályákhoz kitelepült vendéglátóknál is alapvető elvárás a higiéniai szabályok betartása, valamint a személyi és tárgyi feltételek biztosítása.

A vásárokban a karácsonyi termékek (például forralt borok) minőségi ellenőrzése során ellenőrzik:

* az előállítás során felhasznált alapanyagok származását igazoló iratok,

Természetesen! Íme egy egyedi megfogalmazás a "receptúra" szóra: * a készítési útmutatót,

* Bizonyos körülmények között hatósági mintavételre is sor kerülhet.

* továbbá indokolt körülmények között a termék visszahívására is utasíthatnak.

Honnan származik a hal, amely az ünnepi asztal díszét képezi?

Az élőhal-árusítókra is lecsaphatnak a hatósági szakemberek. Az ellenőrzések során itt elsősorban a halak származási dokumentumaira és az állatvédelmi szabályok betartására figyelnek majd oda.

Related posts