A zöldborsó termesztése még mindig izgalmas lehetőség, különösen, ha figyelembe vesszük a friss, ízletes zöldségek iránti keresletet. Míg a piaci árak ingadozhatnak, a saját termelés mindig előnyös lehet, hiszen így biztosíthatjuk a frissességet és a minő

Az időjárás változása és a piaci trendek ingadozása állandó rugalmasságot igényel tőlünk.
A zöldborsó vetésterülete nem változik a tavalyihoz képest, azaz megközelíti a 14 ezer hektárt, ami az elmúlt évekhez képest 25-30 százalékos területcsökkenést jelent. A tavalyi év rendkívül rosszul sikerült, mert a nagyon meleg március után egy lehűlés érkezett, a betakarítási időszak felétől, vagyis júniustól kezdve pedig a nagy meleg okozott problémákat. Ennek ellenére idén a feldolgozók megkötötték a szerződéseiket arra a mennyiségre, amit beterveztek.
Magyarország továbbra is megőrzi helyét Európa borsótermelésének élvonalában, és a harmadik legnagyobb borsótermelő országként tündököl.
Ez a nagyságrendet tekintve nem sokat változott, mert a termőterület idehaza is annyival csökkent, mint amennyivel a többi tagországban. A klimatikus viszonyok mellett a gazdasági tényezők is meghatározzák a termesztési körülményeket. A zöldborsó - hasonlóan az összes többi feldolgozóipari zöldségnövényhez - nagyon érzékeny területet jelent, mind a szántóföld, mind pedig a feldolgozóipar részéről.
A FruitVeb alelnöke, Varga István, a jövőbeli kilátásokat latolgatva kifejtette, hogy itthon már négy éve rendkívül változékony körülmények között zajlik a borsótermesztés. Tavaly a felvásárlási árak drámai módon, a korábbi évhez képest, megfeleződtek, és a termés mennyisége is csalódást keltett. E tényezők, valamint a magas önköltség és az időjárás szeszélyessége együttesen vezetett a vetésterület csökkenéséhez.
Két évvel ezelőtt a zöldborsó kilogrammonkénti legmagasabb ára 230 forint volt, most viszont már csak 150 forintot kínálnak érte. Ez az ár változás számos tényezőtől függ, például a betakarítási és fuvarköltségektől, valamint az öntözési feláraktól. Azonban az igazi jövedelmezőség attól is függ, hogy a gazdálkodók milyen körülmények között és milyen hatékonysággal végzik a termelést. A gazdák szempontjából a kereslet csökkenése is érezhető, és ez a trend az inputanyag-forgalmazók árcsökkentéseiben is megnyilvánul, ami összességében jelentős visszaesést eredményezett a piacon.
- összegezte az alelnök.
A klimatikus viszonyok mellett a gazdasági tényezők is meghatározzák a termesztési körülményeket - fotó: pixabay.com
A zöldborsó termesztése az utóbbi 25-30 évben számos kihívással járt, de a legfrissebb adatok szerint hektáronként 6-7 tonna körüli hozamot lehet elérni, ami figyelemre méltó eredmény. Emlékezzünk vissza, tavaly még 3 tonna alatti termések is előfordultak, ahol a hozam fogalmáról szinte szó sem lehetett. A jelenlegi helyzet tehát kedvezőbbnek tűnik, és bizakodásra ad okot a jövőt illetően.
Az alelnök szerint az üzemméret és a hatékonyság továbbra is fontos tényező. Azok a termelők, akik öntözött körülmények között gazdálkodnak, igénybe vehetik vízjogi engedéllyel a termeléshez kötött támogatást, ami hektáronként 400 eurót jelent.
A sikeres termesztés tehát a hatékonyságban és a költségcsökkentésben rejlik - tette hozzá.
Forrás: novenyvedoszer.hu
Indexkép forrása: pixabay.com