Késlekedve indult, de annál intenzívebben robbant be az eperszezon!

Az eper gyönyörű piros színével már most is csalogatja a vásárlókat a piaci őstermelők standjain. Bár az idei szezon a megszokottól eltérően kicsit később indult, hamarosan a szabadföldi eper is megérkezik, hogy elvarázsolja a látogatókat a Kaposvári Nagypiacon. Az illatos, friss gyümölcsök hamarosan birtokba veszik az asztalokat, és a tavasz ízeivel gazdagítják a kínálatot.
A Kaposvári Nagypiac forgatagában egyre-másra érkeztek a csökölyi epertermelők, hogy bemutassák ínycsiklandó portékáikat. Az asztalok roskadoztak a szebbnél szebb, lédús gyümölcsöktől, amelyek csábító illatukkal azonnal magukra vonzották a vásárlók figyelmét. Nem kellett sokáig várni, a friss eprek gyorsan gazdára találtak, ahogy a kóstolók egyre inkább elmerültek a nyári ízek világában.
EpereszezON
Vajszlói, barcsi és persze a legendás csökölyi eper is kapható volt a piacon. - Sokan vásároltak ma nálam. Volt, aki fél kilót vett, de olyan is, aki egy kilót, mondta Bozsoki Ramóna, csökölyi őstermelő. Elmondta: később indult idén, így a legendásan finom csökölyi eper is egy héttel később érett be. Annál szebb lett viszont a termés, ami annak is köszönhető, hogy a fólia védte a gyümölcsöt a március eleji fagyoktól és persze odafigyeltek a háziak, hogy mindig csukják az ajtókat és még véletlenül se fázhassanak meg a növények. Bozsoki Ramónánál már a fóliás eperszedés utolsó ládáiból vásárolhatnak a vevők és hamarosan - ha az időjárás is úgy akarja - jön majd a szabadföldi terméssel.
A vajszlói Mozsgai Eperfarmon is hasonló várakozásokkal tekintenek a közeljövőbe, hiszen a fóliás szamóca szépen fejlődött. Kesztyűsné Boros Bernadett elmondása szerint a vásárlók már nem csupán kóstolgatják a gyümölcsöt, hanem egy-két kilogrammot is vásárolnak belőle. Azonban idén a termés mennyisége visszafogottabb lett, és a gyümölcs is később érett be a vajszlói eperfarmon. Míg más években ilyenkor már a szabadföldi epret kínálták, most május elején a legtöbb termelő azt jelezte, hogy legalább egy, de inkább két hetet kell várni a friss szabadföldi eprekre.
Az áprilisi időjárás rendkívül csapadékosnak bizonyult, tele zivatarokkal és 13-20 °C közötti hőmérsékletekkel. A szeszélyes időjárás, különösen a bőséges eső, az utóbbi évekhez képest is kedvezőtlenebbül alakult, ellentétben a gazdák korábbi várakozásaival. Az áprilisi csapadék eloszlása viszont aggasztóan egyenetlen volt, mind térben, mind időben. Míg a hónap első felében alig hullott eső, a második felében hirtelen nagy mennyiség zúdult le, helyenként villámárvizeket okozva a vármegye több pontján. Az epertermelés szempontjából a legégetőbb kérdés természetesen az ár, hiszen a termelők költségei folyamatosan emelkednek, míg a vásárlók egyre inkább a lehető legkedvezőbb ajánlatokat keresik. A kaposvári piacon a népszerű gyümölcs kilónként 1800 és 2800 forint között kapható, az árakat főként a minőség és az eperszemek mérete határozza meg.