Örömhír érkezett! A kutatások szerint heti 6 tojás fogyasztása jelentős mértékben hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez! | szmo.hu

Ha te is a tojás szerelmesei közé tartozol, van egy örömhírünk számodra: a reggeli rántotta, tükörtojás vagy lágytojás rendszeres fogyasztása akár 29 százalékkal is mérsékelheti az időskori szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát – állítja egy újonnan megjelent kutatás.
A Melbourne-i Monash University kutatócsoportja hangsúlyozza.
A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is a legnagyobb félelmet keltő "csendes gyilkosok" közé tartoznak világszerte. Sokmillió ember élhet ezekkel a rejtett problémákkal, amelyek idővel szívrohamhoz, anginához vagy stroke-hoz vezethetnek. Bár a magas koleszterinszint és a cukorbetegség önállóan is növelik a kockázatot, a dohányzás, a mozgáshiány és egyéb életmódbeli szokások is jelentős szerepet játszanak ebben a folyamatban.
És ez még nem minden: a tojásevők esetében az egyéb okokból eredő halálozási kockázat is 15 százalékkal csökkent.
Ahogy Holly Wild, a kutatás vezető szerzője és PhD-hallgatója kifejti,
"Ráadásul könnyen hozzáférhető és elég népszerű, különösen az idősebbek körében" - tette hozzá. Az eredményeket a Nutrients folyóiratban publikálták, a vizsgálatban 8 756, hetven év feletti felnőtt vett részt, akik maguk vallottak arról, hogy milyen gyakran esznek tojást - a "soha/havi pár alkalomtól" a "napi többször" kategóriáig.
További előny, hogy a tojás jótékony hatásai még inkább érvényesülhetnek azok számára, akik már eleve egy egészséges táplálkozási szokást folytatnak.
Attól függően, hogy a résztvevők mennyire figyelnek oda a táplálkozásuk egyensúlyára, változhat a program hatékonysága és élvezhetősége.
Az ausztrál táplálkozási irányelvek és az Amerikai Szív Társaság (AHA) egyaránt arról írnak, hogy normál koleszterinszint mellett napi 1 tojás még rendben lehet - az AHA szerint az idősebb, normál koleszterinszintű felnőttek akár napi két tojást is ehetnek. Néhány európai ország ezzel szemben visszafogottabb, és inkább heti három-négy tojást javasol.
A British Heart Foundation is azt állítja, hogy az egészséges emberek többségénél a táplálékkal bevitt koleszterin (például a tojásé) kisebb hatással van a vérzsírszintekre, mint például a vaj vagy a zsíros húsok, amelyek tele vannak telített zsírokkal.
A zöldségek és esetleg a bab fogyasztása valószínűleg sokkal kedvezőbb hatással van a vérzsírszintjeidre, mint a híres, zsíros szalonnás reggeli, amelyet kolbásszal bolondítanak meg.
Holly Wild szerint korábbi kutatások arra utaltak, hogy magas koleszterinszinttel élőknek nem árt kicsit visszavenni a tojásból. Ám a mostani eredmények azt mutatták, hogy
"A mi adataink alapján a koleszterinszint-problémák nem befolyásolták hátrányosan a tojásfogyasztás és a szívhalálozás közti kapcsolatot" - fogalmazott a kutató. Azt is hozzátette, hogy szerinte a heti hat tojás összességében csökkentheti az idősebb felnőttek mindenféle eredetű halálozási kockázatát, és mindez hasznos lehet a táplálkozási ajánlások finomhangolásánál.