Óriási fagyis átverés terjedt el, és már a Balaton partján is érdemes résen lenni! Íme néhány figyelmeztető jel, amiből kiderül, hogy érdemes óvatosnak lenni:
Itt a nyár, a forróság egyre inkább beköszönt, és természetesen a fagyizók előtt kígyózó sorok is megjelennek, ahogy mindenki egy kis hűsítő finomságra vágyik. A fagyi iránti szeretet mindannyiunk szívében ott él, de sajnos az árak az egekbe szöktek, így már nem mindenkinek elérhető ez a kis öröm. A legnagyobb csalódás pedig akkor ér bennünket, amikor a borsos árért cserébe nem azt az élményt kapjuk, amire számítottunk.
Sok család választja azt a lehetőséget, hogy egy közös fagyizás keretében kényezteti magát, különösen a gyerkőcöket. A nyári időszakban a fagyizók szinte minden sarkon megjelennek, a Balaton környékén pedig különösen népszerűek a kis, hívogató standok. Azonban érdemes óvatosnak lenni, mert nem minden finomság, ami fagyiként tűnik fel, valódi ínycsiklandó élményt nyújt!
A silány fagylaltok azonnal magukra vonják a figyelmet, ám a külső megjelenésük sokszor megtévesztő. A készítők gyakran nagy hangsúlyt fektetnek a látványra, hogy eladják termékeiket, de az első falat után hamar kiderül, hogy a várt ízélmény helyett egy ízetlen, por alapú masszával van dolgunk, ami ráadásul az egészségünkre is káros hatással lehet.
Az albán fagylalt különös módon, poralapú összetevőkből készül, és sajnos nem tartalmaz semmilyen természetes hozzávalót. Ennek következtében az előállítási és tárolási költségek jelentősen alacsonyabbak lehetnek. Bár az ára alapján azt gondolhatnánk, hogy olcsóbb, mint a hagyományos, főzött fagylaltok, valójában nem állunk igazán közel az igazsághoz: az árak nem mutatnak számottevő különbséget. A táblákon gyakran látható a „kézműves” felirat, ami különösen kérdésessé teszi ezt a gyártási módszert, hiszen több szempontból is gyanúsan manipulálja a vásárlók elvárásait.
A fagylaltok világában számos árulkodó jel segíthet abban, hogy kiszűrjük a silány minőségű termékeket. Ha a pultban a fagyi magasan felhalmozva, habosítva várja a vásárlókat, és még a zárás után is marad belőle, érdemes gyanakodni. Az illata, ami a pult mögött nem mindig érződik, gyakran nem olyan intenzív, és ha végül megkóstoljuk, azonnal világossá válik, hogy nem a legjobb minőségű fagylalttal van dolgunk. A silány fagylaltok egyik jellegzetessége a túlzottan élénk szín, amit mesterséges összetevők és aromák okoznak. Éppen ezért érdemes elkerülni őket! Ezzel szemben a kézműves fagylaltok sokkal természetesebb árnyalatokkal büszkélkednek, tükrözve az alapanyagok valódi színét. Ezek a fagylaltok ráadásul kisebb adagokban kerülnek tálalásra, hiszen az ízük intenzívebb és az állaguk tömörebb, így valóban élvezetes élményt nyújtanak.