A hársméz fogyasztása kiemelkedő jelentőséggel bír - Agrotrend A hársméz nem csupán egy ízletes természetes édesítőszer, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik, amelyek miatt érdemes beilleszteni étrendünkbe. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminok
Nem csupán ízletes falat, hanem mennyei ízélményt is kínál. A hársméz jótékony tulajdonságai viszont nem minden formában bontakoznak ki.
A hársméz fogyasztása egész évben élvezetes, de az őszi és téli hónapokban különösen érdemes beépíteni az étrendünkbe. Ilyenkor a megfázásra és légúti problémákra való hajlamunk fokozódik, és a hársméz kiválóan támogathat bennünket ezeknek a kihívásoknak a leküzdésében. Édes íze mellett gyógyító tulajdonságai révén segíthet megőrizni egészségünket a hideg hónapokban.
Nem mindegy azonban, hogy milyen formában fogyasztjuk ezt a finomságot. Ha azt gondolnánk, hogy helyesen járunk el, ha a meleg teához adjuk, rossz úton járunk.
A hársméz egy különleges ízélményt nyújtó, karakteres mézfajta, amelynek zamatos, intenzív íze miatt nem ajánlott kávéban, teában vagy süteményekben való felhasználásra - hívja fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum legfrissebb közleménye.
Ennek ellenére nem érdemes tartani tőle, hiszen rendkívül tápláló és ízletes, így érdemes belekóstolni, különösen az őszi és téli hónapokban. A legjobb, ha önállóan élvezzük!
A hársméz azért is különleges, mert a Magyarországon kapható fajtamézek közül ez az egyetlen olyan méz, amely őshonos növényről származik - az ezüstlevelű hársfáról - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
A hársmézet tehát még véletlenül se tegyük teába, de ha mégis mézes teára vágyunk ezeken a borongós, ködös napokon, akkor is tisztában kell lennünk néhány dologgal.
Bár kísértő lehet, hogy azonnal a gőzölgő teához adjuk a (még véletlenül sem hárs-) mézet, és egy puha takaró alatt pihenjünk meg az este folyamán, fontos megjegyezni, hogy forró teához sosem szabad mézet keverni. Ilyenkor ugyanis csupán édesítőként szolgálhat, elveszítve a méz egyedi ízét és jótékony hatásait.
37 fok felett a méz összetevőinek jelentős része elkezd lebomlani, és az antimikrobiális hatásai is csökkennek. A hőmérséklet emelkedésével a méz értékes tápanyagai fokozatosan eltűnnek, így minél magasabbra szökik a hőmérséklet, annál több jótékony anyagot veszít el ez a természetes édesítőszer.