Dió: kedvező hatással van a szív egészségére és a bélmikrobiom egyensúlyára is.
A tudósok arra összpontosítottak, hogy feltárják, milyen hatással van a dió a szív egészségének megőrzésére.
A Minnesotai Egyetem egy régebbi tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a dió rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a súlygyarapodást, valamint csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A dió valójában egy gyümölcs magjának tekinthető. Amint a gyümölcs eléri a megfelelő érési fázist, a külső réteg egy masszív, kemény héjjá változik. E rejtett kincs, az ehető mag, nem más, mint a dió, amely íze és tápanyagtartalma miatt népszerű a világ számos táján.
Egy napi adag dió, ami körülbelül 1 uncia vagy 1/4 csésze, gazdag tápanyagokban. Ez az adag számos jótékony összetevőt rejt magában, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz.
Lauren Pelehach Sepe, a New York-i Kellman Wellness Center klinikai táplálkozási szakértője kiemeli, hogy a dió a csonthéjasok között a legkedvezőbb hatású választás.
"A dió rendkívül gazdag az egészséges zsírokban és antioxidánsokban, továbbá számos nélkülözhetetlen ásványi anyagot is tartalmaz" - magyarázta a szakértő. Hozzátette, hogy a dió kiemelkedő a csonthéjasok között, mivel a legnagyobb mennyiségben omega-3 zsírsavakat biztosít.
"Az omega-3 zsírsavak a természetes gyulladáscsökkentők közé tartoznak. Csökkentik a trigliceridszintet és a plakkokat az erek falán, így a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is mérséklik." - tette hozzá a szakértő, aki egy 2019-es tanulmányt is kiemelt, amely a dió bélmikrobiomra gyakorolt pozitív hatásaival foglalkozott.
"A bélmikrobiom egészsége szoros kapcsolatban áll a gyulladásos folyamatok mérséklődésével, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri, valamint a metabolikus betegségek kockázatának csökkentéséhez" – hangsúlyozta a táplálkozási szakértő.
A tanulmány vezető szerzője, Lyn Steffen, PhD, MPH, a Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Iskolájának epidemiológiai és közösségi egészségügyi professzora hangsúlyozta, hogy a kutatás fő célja az volt, hogy feltárja, vajon a diófogyasztók táplálkozási szokásai és szív- és érrendszeri kockázati tényezőik kedvezőbbek-e egy 30 éves követési időszak alatt, összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztanak diót.
A kutatócsoport 3 023 résztvevő adatait elemezte, amelyek között 352 diófogyasztó, 2 494 más dióféléket fogyasztó és 177 nem diófogyasztó egyén szerepelt. A fizikai és klinikai mérések alapján, 30 év elteltével a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a diófogyasztók körében alacsonyabb volt a szívbetegségek kockázata.
A kutatók felfedezték, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak diót, általában egészségesebb étrendet követnek. Ezen kívül kevesebb súlygyarapodásról számolnak be, alacsonyabb éhgyomri vércukorszinttel rendelkeznek, és aktívabb életmódot élnek.
Dr. Steffen véleménye alapján az eredmények nem újdonságot jelentenek, hiszen a dió rendkívül gazdag növényi n-3 zsírsavakban, különösen az alfa-linolénsavban (ALA), valamint számos más antioxidánsban is bővelkedik.