Az vagy, amit megeszel: ezért kulcsfontosságú, hogy tudatosan válasszuk meg az étkezéseinket, különösen az ünnepi időszakban. Az ételek nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is hatással vannak, így érdemes odafigyelni arra, hogy mit viszünk be a szerveze
A karácsonyi időszak sokak számára finomabbnál finomabb ételeket jelent, ha azonban az agyunk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, az a mentális egészségünkre is káros hatással lehet.
Az év végi ünnepi időszak igazi kulináris ünnep, amikor a családok és barátok együtt ülnek az asztalnál, és az étkezések során gyakran túllépnek a megszokott mennyiségeken. Még azok is, akik egyébként gondosan ügyelnek étkezési szokásaikra, hajlamosak elengedni magukat, és megkóstolni a terített asztalon sorakozó finomságokat. A vidám étkezések és a baráti koccintások után azonban a napfényes ünnepek közepette könnyen elérkeznek a borongós, stresszes hétköznapok, amelyek sokak számára magányosnak tűnhetnek. Ez az időszak fokozhatja a lelki feszültségeket, és érdemes tudatosan figyelni arra, hogy a boldogság ünneplése után ne feledkezzünk meg a belső egyensúlyunk megőrzéséről.
Ráadásul az ünnepi időszakban elfogyasztott ínycsiklandó falatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy észrevétlenül elússzunk az új év küszöbén, anélkül hogy észlelnénk, hogy a formánk nem éppen a legjobb.
Kutatások alapján megállapították, hogy a telített zsírokban és finomított cukrokban gazdag étrend hozzájárulhat a gyulladások megjelenéséhez a szervezetben. Ez a gyulladásos folyamat növelheti a depresszió kialakulásának kockázatát, mivel negatívan befolyásolja az agy működését, ami kognitív hanyatlást és hangulati zavarokat eredményezhet. A magas cukortartalmú ételek fogyasztása vércukorszint-ingadozást okozhat, ami hangulatingadozásokhoz és energiahiányhoz vezethet. Ezen túlmenően, a kalóriákban gazdag, de tápanyagokban szegény élelmiszerek az agy egészségére nézve is komoly kockázatot jelentenek.
A rántott hal, a töltött káposzta, a krémes torták és sütemények számos család ünnepi menüjének részét képezik, és nem kell feltétlenül teljesen lemondania róluk annak sem, aki a mentális egészségét is szeretné szem előtt tartani. Érdemes azonban mértéket tartani, az új év pedig remek alkalmat kínálhat arra, hogy kicsit átformáljuk az étkezésünket.
A szervezet egészségének fenntartásához elengedhetetlen és az agy számára fontos táplálékot jelentő omega-3 és omega-6 zsírsav megtalálható a tojás és lazac mellett a tonhalban, a chiamagban, a brokkoliban, a karalábéban, a spenótban, valamint a növényi olajokban, és ezek a hozzávalók télen is könnyedén elérhetők.
Az immunrendszer és a keringési rendszer támogatására a magnéziumban és szelénben bővelkedő magvak, valamint a diófélék remek választásnak bizonyulnak. Köretként érdemes a barna rizst, a burgonyát vagy az édesburgonyát preferálni. Ha pedig péksüteményre vágyunk, akkor a teljes kiőrlésű változatok ideálisak, hiszen táplálóbbak és egészségesebb alternatívát kínálnak.
Ebédre vagy vacsorára érdemes választani a grillezett halat, tenger gyümölcseit, vagy sovány húsokat. Ha pedig egy kis édes élvezetet keresünk, bátran nyúljunk a friss, C-vitaminban bővelkedő citrusfélékhez, hiszen ezek most igazán ínycsiklandóak és szezonálisak!
A cikk létrejöttét a Phytotec Hungária Bt. nagylelkű támogatása tette lehetővé.