A Balaton édes élvezetei – vajon idén milyen különleges ízvilággal lep meg bennünket a tó süteménye? Hamarosan felfedezhetjük...

Dió, mandula, szőlő, bor, barack, körte, füge, áfonya és málna – ezek a Balaton ízletes gyümölcseinek sokszínűsége. Egy különleges desszert formájában mindezek az édes falatok egyesülnek, hogy megszülethessen a Balaton sütije. Hogy melyik finomság érdemli ki ezt a megtisztelő címet, az október 12-én, a badacsonyi Füge Fesztivál keretein belül fog kiderülni, és innentől kezdve bárki megkóstolhatja a régió legújabb édes különlegességét.
Hogyan válhat egy sütemény a Balaton régió gazdag kulturális örökségének és helyi ízeinek megtestesítőjévé? Ezt a különleges összhatást keresik a Balaton sütije verseny neves zsűritagjai, akik szakértelmükkel és kreativitásukkal értékelik a résztvevő cukrászok alkotásait. A versenyre több mint 30 ínycsiklandó desszert érkezett, mindegyik a helyi alapanyagok és a gasztronómiai innováció ötvözésével készült, tükrözve a Balaton vidékének ízvilágát és hagyományait.
Milyen a Balaton, ha desszert?
A zsűri a siófoki Thanhoffer Villában kóstolta meg a beérkezett süteményeket. A desszertkreációkban a Balaton gazdag alapanyagai - dió, mandula, szőlő, bor, barack, körte, füge, áfonya és málna - kaptak főszerepet, kreatív és modern formában. Az ítészek anonim módon értékeltek: nem tudták, ki készítette az eléjük került süteményeket. A kóstolás és bírálat során a desszertek íze és harmóniája mellett megjelenésüket, illetve azt is értékelték, hogyan kötődnek a Balatonhoz az édes kreációk.
A döntőbe jutott desszertek kiemelkedő színvonala jól tükrözi a Balaton régió gasztronómiai sokszínűségét. A versenyzők mesterien használták fel az összes javasolt alapanyagot, és bátran kísérleteztek különleges hozzávalókkal is. Nem csupán a hagyományos értékeket tisztelték, hanem mertek új utakat felfedezni, így minden egyes alkotás a Balaton sajátos történetét mesélte el – emelte ki Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke és a zsűri vezetője.
Nem csupán egy édesség: a Balaton sütije egy igazi életérzés, amely összeköti az embereket és közösségeket teremt.
A VisitBalaton365 Nkft. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány együttműködésben a Magyar Cukrász Ipartestülettel hívta életre ezt a különleges megmérettetést, amelynek célja, hogy felfedezze a tökéletes desszertet, ami hűen visszaadja a Balaton varázslatos ízvilágát és hangulatát.
A verseny célja, hogy a Balaton régió gasztronómiai kincseit és kreatív ízvilágát a gasztronómia eszközeivel népszerűsítse. Ez az esemény nem csupán a legízletesebb sütemény felfedezéséről szól, hanem egyben közösségépítő szerepet is betölt, összekapcsolva a régió cukrászait, termelőit és a vendéglátóipart. Külön öröm, hogy az északi és déli part, valamint a nyugati és keleti medence cukrászai egyaránt részt vettek, így a verseny egy rendkívül gazdag és sokszínű képet nyújtott a Balaton édes ízeiről, tükrözve a térség gasztronómiájának erős összefogását - nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke és a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője. A szervezők a junior kategória bevezetésével lehetőséget adnak a jövő szakembereinek is, hogy megmutathassák saját kreatív elképzeléseiket.